Jak uvařit vejce aby nepraskla skořápka

 

Dnes jsme se rozhodli podívat se na zoubek vejci. Konkrétně, jak uvařit vejce bez toho, aby nám praskla skořápka.
Na internetu koluje několik babských rad, mezi které patří přidání několika lžiček soli. Další zase radí, abychom do vody přidali ocet.

Ve skutečnosti nám ocet i sůl jen zabrání tomu, aby vejce po případném prasknutí celé nevyteklo do vroucí vody.
 

Nám se osvědčily dva postupy:

1) nedávat do vroucí vody vejce přímo z lednice, je potřeba ho nejdřívé ohřát v teplé vodě
2) propíchnout vejce jehlou nebo připínáčkém na nástěnku /vejce propichujte uprostřed špičky

 

Jak zjistit, jestli je vejce čerstvé?

Nejjednodušší způsob je nalít do sklenice nebo do nějaké nádoby vodu a vejce do ní ponořit.

Pokud je vejce čerstvé, leží na dně. Přibližně týden staré se jedním koncem zvedá vzhůru, a staré vejce plave.

Další indikátor, jak poznat čerstvé vejce je, že má bílek rosolovitou strukturu a po rozklepnutí drží okolo žloutku. Naopak u starého vajíčka se bílek rozteče jako voda.

 

Komentáře k článku

Nejsou zde žádné komentáře, buďte první.

Přidat nový komentář

Jméno:*
Zpráva:*