Jak správně nabrousit nůž

 

Také to určitě znáte. Koupíte si nový nůž a po několika měsících, v některých případech i týdnech jde ostrost nože rapidně dolů. Většinu lidi nenapadne, že je možné nůž dostat do stejné formy, jako byl při zakoupení a raději koupí nůž nový. V horším případě se s tupým nožem smíří a v domácnosti s ním pak bojují dlouhá léta.

Ukážeme vám pár postupů, jak si nože můžete jednoduše nabrousit sami.

 

Na druhou stranu ale před domácím broušením nožů musíme upozornit na to, že je hned několik důvodů, pro je lepší nůž svěřit profesionálovi.
 

1. Každý nůž je jiný, má jiný typ ostří

  • Každý typ nože vyžaduje jiný úhel broušení. Pokud ho nabrousíte například moc do špičky, může se ostří pod tvrdším materiálem začít lámat a nůž je poté na odpis
     

2. Nože se vyrábějí z různých materiálů

  • a ke každému materiálu je potřeba jiný přístup broušení
     

3. Pomocí domácího broušení většinou naostříte samotný vrchol špičky

  • díky tomu tak nabroušení nevydrží moc dlouho
     

 

Broušení pomocí hrnku

Můžete vyzkoušet jednoduchou metodu broušení pomocí hrnku. Upozorňujeme ale, že efekt nabroušení nevydrží moc dlouho. Zkuste si udělat menší test. Vezměte rajče a zkuste nakrájet plátek.

Po nabroušení udělejte. Nůž by se měl do rajčete snadněji zaříznout.

 

Jak na to

  • vezměte si hrnek a otočte ho dnem nahoru
  • poté začněte ostřím nože cca pod úhlem 30 stupňů pod mírným tlakem přejíždět po okraji šálku

 

Broušení pomocí ocílky:

Vezměte ocílku do levé a nůž do pravé ruky. Čepel by měla svírat s ocílkou úhel 20-30 stupňů a zlehka tlačte čepel proti ocílce. Ostřím táhněte střídavě od konce až po špičku. Po několika opakováních by měl být nůž opět ostřejší.

 


TIP na závěr:

Nikdy nepoužívejte stolní kroužkové brousky, do kterých položíte nůž a taháte dopředu a dozadu -  znáte ještě od svých babiček.
Nůž tímto způsobem zaručeně zničíte.

 

Pokud jste z Prahy, můžete si na internetu najít hned několik menších firem, které se o vaše nože postarají.
Za nás můžeme doporučit pana Václava Kaisera z Prahy 9.
Kontakt najdete na jeho stránkách www.brouseni-nozu.eu

 

Komentáře k článku

Nejsou zde žádné komentáře, buďte první.

Přidat nový komentář

Jméno:*
Zpráva:*